3 tips om grip te houden op de groei van je bedrijf

Jij bent een super gedreven ondernemer. Je hoofd staat nooit uit en je zit boordevol nieuwe ideeën. Dat heeft je gebracht waar je nu bent: ooit gestart als zzp’er, inmiddels run je een goedlopend MKB-bedrijf. Je hebt bovendien ambitieuze plannen om verder te groeien. Hoe sneller hoe beter! Wat houdt bedrijfsgroei eigenlijk precies in? Staat dit altijd gelijk aan het aannemen van extra personeel? En wat zijn de risico’s van een (te) snelle groei van je bedrijf?

Om meteen antwoord te geven op de laatste vraag: een te snelle groei leidt in veel gevallen tot groeipijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je de grip op je organisatie verliest: interne communicatie verloopt moeizaam, er worden veel fouten gemaakt in de marketinguitingen of processen worden onbeheersbaar. Uiteindelijk haken klanten af. Dat wil je natuurlijk voorkomen. In mijn blog geef ik je daarom 3 tips om grip te houden op de groei van je bedrijf.

1. Bedrijfsgroei: je financiën en managementinformatie op orde

Er gaan steeds meer geld en goederen om in je bedrijf als het groeit. Investeringen, omzet, winst, kosten, voorraad en nog veel meer. Het is belangrijk dat je deze geld- en goederenstromen goed beheerst, dat je weet hoe je er financieel voorstaat en dat je de financiële gezondheid van je organisatie blijft monitoren. Alleen dan kun je de juiste keuzes maken. Betrouwbare managementinformatie als sturingstool is onmisbaar als jij wilt dat je bedrijf groeit. Met andere woorden: het is belangrijk dat data en cijfers worden omgezet naar begrijpelijke informatie waarmee jij je bedrijf richting die stip op de horizon leidt.

2. Gemotiveerd personeel laat jouw bedrijf groeien

Jouw personeel heeft veel kwaliteiten en talenten. Benut deze optimaal! Zorg dat de juiste mensen op de juiste plek zitten, geef hen de mogelijkheid zich te ontwikkelen en luister naar hun mening. Dit verhoogt de productiviteit en verlaagt stress en ziekteverzuim. Het houdt hen bovendien gemotiveerd en dat merk je in de resultaten! Bepaal ook of en wanneer je nieuw personeel aanneemt om het team te versterken. Dat brengt mij terug bij de vraag die ik eerder stelde: staat bedrijfsgroei altijd gelijk aan het aannemen van personeel?


3. Optimaliseren van interne processen

Over het antwoord op deze vraag kan ik kort zijn: nee. Je hoeft niet altijd direct personeel aan te nemen om je bedrijf te laten groeien. In veel gevallen is het slim om eerst eens te kijken naar de interne bedrijfsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan de processen rondom de (loon)administratie, voorraadbeheer, productontwikkeling, personeelsbeheer en het sturen op (actuele) managementinformatie. Het optimaliseren van deze processen levert jou veel tijd en geld op!

Gratis bedrijfsgroeianalyse

Stort jouw bedrijf in elkaar als je Excelbestanden kwijtraakt? Zit er veel kennis in de hoofden van mensen? Stuur jij je bedrijf vooral op je gevoel door gebrek aan cruciale data? Lijkt groeien alleen mogelijk als je extra personeel aanneemt?

Dan is het optimaliseren van je interne bedrijfsprocessen met flexibele software mogelijk is voor jou! Hiermee wordt de bedrijfsvoering schaalbaar, worden processen efficiënter en krijg je beter inzicht in sturingsgegevens. Zo houd jij niet alleen grip op de groei van je bedrijf, het zorgt er ook voor dat jij de investering in extra personeel (nog) niet hoeft te doen.

Ben je benieuwd of jouw bedrijf toe is aan procesoptimalisatie met flexibele software? Boek dan nu jouw gratis MKB-bedrijfsgroeianalyse.


Wat is agile werken? En dit heeft het te maken met flexibele software